Synes jeg var heldig

Artikkelbilde
Hedda Edvardsen rir sitt første NM for montéryttere til helgen. Foto: Trond Pedersen

Hedda Edvardsen er en av ti monteryttere som jakter NM-gull på Momarken lørdag.

- Dette blir mitt første NM. Det har vært et mål å komme til NM og at jeg har klart det er veldig gøy. Jeg trodde ikke at jeg skulle oppnå det, forteller Hedda Edvardsen.

Hun hadde en god fjorårssesong med 6 seire på 31 starter. Enda bedre når man tar i betraktning at 22-åringen ikke var tilgjengelig til å ri løp gjennom hele året. Som en av bare to i førstegangstjenesten ble hun valgt ut til å tjenestegjøre i NATO i Belgia i 2020.

Etter å først ha hjulpet til på stallen til Guido Laureys i helgende kom hun i kontakt med Jos Verbeeck, og arbeidet i en kort periode hos sulkykunstneren.

- Jeg mistet to måneder av fjorårets sesong siden jeg fremdeles var i Belgia. Å være hos Jos Verbeeck var helt fantastisk, og man får et helt annet bilde av han enn hva de fleste tror. Det er en utrolig dyktig og hesteglad person. Ikke bare det, han er fantastisk til å ta seg av hestene - du finner ikke hester som har det bedre enn de på stallen hans, påpeker hun.

Årets sesong har også blitt litt amputert, for Edvardsen har valgt en militær utdanning og må av og til bortprioritere travet.
- I forbindelse med at jeg går på Sjøkrigsskolen, jeg har akkurat begynt andreåret, var vi på en jordomseiling i februar og mars. Fra 10. januar til 15. april seilte vi med Statsraad Lehmkuhl fra Sør Afrika til Bergen. Det var en opplevelse for livet med mange gode minner. Samtidig var man også veldig isolert fra omverdenen: det var ikke noe internett og ingen mulighet til å følge med travsporten. Det verste med turen var nok å ikke kunne holde på med hest, smiler hun.

Enkelte ganger må hun fremdeles si fra seg oppsitt.

- Det går relativt greit å kombinere siden jeg har en veldig forståelsesfull kullsjef. Skolen kommer først, men heldigvis kan man ta mye av pensum på nettet. Det som er særegent med militæret er imidlertid at vi må være der for fysiske tester og øvelser, så jeg må takke nei til oppsitt noen ganger, forklarer Edvardsen.

Nå er det NM og det slipper hun heldigvis å si fra seg. Edvardsen er positiv på sine muligheter foran mesterskapet.

- Jeg synes jeg var heldig med begge hestene. Smygens Maja er a-hesten min, og selv om Talent Ø.K. nok er en bedre hest i mine øyne, synes jeg det er realistisk med en trippelplassering. Santino Fox har også gjort det bra i monte. Jeg har allerede snakket med Hege Kristin Høyland om Santino Fox samt Maja Kanstad og Anita Valstad Hagmann om Smygens Maja. Frem til lørdagen skal jeg sitte å se på både dem og konkurrentene i løpsarkivet.

- Bruker du alltid like mye tid på å studere hestene foran løp?
- Ja, absolutt. Når folk gir meg tilliten til å ri så skylder jeg dem å være best mulig forberedt. Det er viktig å gjøre forarbeidene, avslutter hun.