Begynt å slå meg til ro i Oslo

10.11.2023
Artikkelbilde
obias Lea Djøseland og Øygard Stjerna vinner på Sørlandets Travpark tidligere i år (Trond Pedersen)

19-årige Tobias Lea Djøseland flyttet fra Rogaland til hovedstaden i sommer. Unggutten trives godt med et nytt kapittel i livet hvor militær skolegang står i fokus - men travet spiller fremdeles en viktig rolle. Litt jobb på Bjerkebanen har det også blitt.

- Jeg var på opptak i i sommer og kom inn, så i slutten av juli begynte jeg på Krigsskolen. Det er en treårig utdannelse hvor jeg blir offiser med tre pliktår etter at jeg er ferdig med skolebiten. Jeg liker meg på Krigsskolen, har begynt å slå meg til ro i Oslo og trives godt, smiler han.

Med travtrener-pappa har han vokst opp med hestene, selv om fotball spilte en mye større rolle frem til ungdomsskolen. Deretter ble han bitt av basillen, så det er ikke så rart han allerede har ordnet seg helgejobb på stall.
- I helgene jobber jeg litt hos Thor Borg og Stian Hallenstvedt, og stortrives der. Jeg er fascinert over konseptet, for der trener vi på en litt annen måte enn jeg er vent til hjemmefra. Jeg synes det er veldig interessant å lære hvordan andre gjør ting, og dessuten er det mange fine hester der, understreker Djøseland.
Løpskjøring blir det gradvis også mer av for 19-åringen, som tar oppsiktsvekkende godt vare på mulighetene har får.

Onsdag var han tilbake på gamle trakter på Forus og sørget for en ny kuskeseier da Holly Winner ble loset til helenkel seier.
- Det var morsomt med en liten tur tilbake, og Holly Winner var veldig bra. Jeg er veldig fornøyd med at Johan Kringeland Eriksen fortsetter å gi meg tillit med hestene sine. Han har vel gitt meg fire oppsitt så langt, og det har endt i tre seire. Det er vel ganske greit?

- Du har 10 seire på 28 oppsitt i år, hvilket gir en seiersprosent få kan matche. Du har også vært på trippelen i mer enn halvparten av løpene, det er vel litt mer enn ganske greit?
- Joda, det har gått ganske bra. Det siste året har jeg imidlertid fått tillit av flere dyktige trenere og det har resultert i god statistikk, sier han forsiktig og snakker ned sin egen prestasjon.

Årets seire har kommet på Forus, Bergen og Sørlandets Travpark. Rogalendingen har ikke kjørt mange løp på Bjerkebanen, men Djøseland håper flere vil gi han muligheten fremover.
- Det har blitt to oppsitt på Bjerke sålangt. I finalen i Per Arne Enholms løp ble det dessverre galopp i en trang situasjon i første sving, og i det andre løpet ble jeg sittende fast fra førstesporet. Jeg håper på flere muligheter, men vet at jeg ikke bare kan komme hit og forvente å kjøre mange løp. Det er dessuten mange flinke unge kusker her, så jeg skjønner godt at det er sånn. Men, blir jeg spurt stiller jeg selvfølgelig gjerne opp på Bjerke og de andre banene i Østlandsområdet, påpeker han.

- Du vikarierer også litt på Bjerke til å ta hestene på seremoniplass når de faste ikke kan jobbe. Hvordan liker du det?
- Jeg kjører jo bare vinnere de dagene, så det må man være fornøyd med, spøker han med lun humor.
- For min del er det både morsomt og fint. Det gir meg innsyn av ulike aspekt ved travet og det er bare positivt, avslutter han.