Har gått gradene fra ponni til hest

Artikkelbilde
Lise Haugen Alme kjører hurtig med sin I.D. Duke of Lords. Foto: Sol Sunniva Fagerlid

Lise Haugen Alme fikk tidlig hesteinteressen, og fattet etter hvert interessen for travet. Derfra har hun gått gradene gjennom ponnitravet. Nå er hun stallansatt i Nittedal hos Geir Vegard Gundersen.

- Interessen har jeg fra foreldrene mine. Både mamma og pappa har alltid hatt hest, men jeg begynte ikke med trav før jeg plutselig havnet hos Gundersen. Jeg kjøpte en ponni av Kamilla og Karoline Pedersen, også spurte de om jeg ville jobbe en helg med dem, og siden har jeg blitt der, forteller hun. 

17-åringen har det som plommen i eget og har ansvaret for toppstammede hester. Som lærling har hun de samme oppgavene som en fulltidsansatt. 

- Jeg har jobbet der i nesten to år, men vært der i fem. Vi begynner alltid med stallarbeidet og kjører når vi er klare til det. Etter hvert blir det stelling av hestene. Nå som vi er i vintermånedene er det roligere med starthester, og de er inne i en treningsperiode. Jeg har ikke passhester til start på noen måneder, men dette året har jeg totalt seks starthester. Det er noen toåringer også, så til sammen har jeg åtte passhester. Et antall jeg trives med, smiler hun.

Det er ingen tvil om at Haugen Alme trives på stallen til familien Gundersen.

- De er helt fantastiske og skjønner at vi jobber hardt, så de setter veldig pris på oss. Hverdagen med hest og det å kunne gjøre det jeg liker best gjorde at jeg bestemte meg for å bli stallansatt. I åttende klasse var jeg veldig bestemt på å bli stallansatt og dreit i skolen siden jeg visste hva jeg skulle bli. Gundersen tok meg imot og har lært meg alt jeg kan om trav. Jeg kunne litt om det grundige, men kunne ingen ting om trening og stell. Det tok litt tid før jeg skjønte hvor bra stall jeg var på, erindrer hun.

Hun har ingen planer om å bytte beite med det første.

- Jeg skal hvert fall være her ut lærlingperioden, som er på to år til. Om jeg har like fine hester etter det tror jeg nok at jeg fortsetter her, konstaterer hun.

I fjor fikk hun kjøpe I.D. Duke of Lords av Morten Langli, og hingsten sørget for at ungjenta fikk fullført lisenskurset og de to prøveløpene. 

- Det var veldig forskjell fra å kjøre løp med ponniene til de store, plutselig var jeg inne i et stort felt. I et ponniløp er vi gjerne spredd utover hele banen, og har sjeldent andre å tenke på. Det hjalp selvfølgelig å ha kjørt ponni, men forskjellene var der, innrømmer hun.

Haugen Alme har kjørt to løp sammen med seksåringen, og han er nå inne i en treningsperiode. Etter to uplasserte starter er hun bestemt på å ikke se i løpsbulletinen før hesten er helt klar.

- Jeg kjørte hurtig med han her om dagen, men vi skal trene litt til. Jeg var ikke så fornøyd med han i den første starten for meg, så målet er at han skal være bedre til neste gang. Magnus har hjulpet meg en god del, og siden jeg ikke har samme treningsmuligheter hjemme får Magnus og Geir Vegard mye spørsmål. Hesten har ingen ting å rekke, så jeg sender han ikke ut før jeg vet han er klar. Planen er å kjøre mest mulig selv, men i de løpene jeg ikke får kjørt, så kjører Magnus, sier hun.

Nytt år betyr nye muligheter. For stall Gundersen betyr det flere muligheter til å ta seg av klasseløpene. Haugen Alme skal naturligvis gjøre sitt beste for å gjøre passhestene klare.

- Det viktigste er å forberede passhestene best mulig og sørge for at de er klare for storløpene. Der er målet at det skal gå best mulig, smiler 17-åringen.

Det er noen passhester hun gleder seg ekstra til å vise frem.

- Jeg håper Lexie B.R. kan vise hva hun kan. I tillegg har jeg Dutchess Sun som ble treer i Kriteriet, og Lincoln B.R. Drømmen er at han skal fungere. Det er en vanskelig hest hest, som ikke alltid vil trave. Ellers har jeg noen treåringer som blir veldig spennende å følge, avrunder Haugen Alme.