Det tror jeg har vært mye takket være bakkene på Bjerke

Skrevet av AAH,  23.01.2023
Artikkelbilde
Seieren med Frivoll Faksa, etter alt arbeidet, er nok større enn NM og Nordisk gull i ridning for Bjerke-oppstallør Ida Kathrin Nielsen. Foto: hesteguiden.com

Ida Kathrin Nielsen har en mor som drev med islandshester og en far som driver med travhester. Dermed har hun fått kunnskap fra to verdener, til tross for at hun begynte å følge i morens fotspor. Nå utvikler hun seg innen trav med Bjerke som base.

- Jeg har alltid hatt islandshest, men når jeg flyttet jeg til Oslo for å studere solgte jeg konkurransehesten min. Jeg holdt ut et halvt år uten hest, og når kom jeg hjem til jul hadde vi fått tilbake Frivoll Faksa på stallen. Jeg endte opp med å skulle trene henne den måneden jeg skulle være hjemme, men grunn av korona endte jeg opp med å være hjemme til mars, og da fikk jeg spørsmål om jeg ville ha med meg Faksa til Oslo, sa jeg ja. Hun er jo så søt, så jeg klarte ikke si nei, ler hun.

Hoppa har vært en håndfull og trengt tid på seg. Andelslaget ga til slutt opp, men pappaen bladde opp og byttet til seg hesten, som så Nielsen fikk. Etter det har hun fått den tiden hun har trengt og i fjor ble Nielsen belønnet med seier på Bjerke.

- Hun er litt spesiell, og ting har tatt tid. Det var vært mye galopp og hun stresset veldig mye. Derfor ga også andelslaget opp. Pappa derimot skjønte at jeg hadde blitt glad i henne og byttet andelen sin i Frivoll Vinni med Faksa. Dermed begynte jeg helt fra start og ga henne fri en måned. Jeg kjørte litt smått med henne før jeg tok henne med til Bjerke. Der gikk hun tre måneder i bakkene, før hun gikk nytt prøveløp. Hun startet gjennom hele året i fjor og var flink. Det tror jeg har vært mye takket være bakkene på Bjerke. Hun har et vanskelig trav og trenger å være sterk, forteller Nielsen.

I fjor vår fikk Nielsen en hest til på treningslista. Samme andelslaget som eide Faksa sendte søsteren, Frivoll Vinni, til Bjerke. Den fikk hun en adel i, mot å hjelpe dem med hesten. Duoen kom seg etter hvert til Derby-finalen, men der gikk det ikke helt på skinner.

- Nei, hun sprang nok over evne i kvalifiseringen og har slitt siden. Derfor har hun hatt pause og fikk to måneder helt fri. Hun har nettopp begynt å trene, så jeg håper at hun er til start før påske. Faksa har jeg meldt på Bjerke til tirsdag og planen er at hun skal starte på fram til sommeren, deretter skal hun få en liten sommerferie, forteller hun.

22-åringen står oppstallet i amatørstallen på Bjerke og kommer kun med lovord om stallen og miljøet.

- Det er greit å komme seg dit siden det er buss som stopper rett ved. Vi har luftegårdene halve dagen, så har man forelesinger på morgenen, kan hestene slippes ut på ettermiddagen. Vi er flinke til å hjelpe hverandre og det er lett å finne løsningen på ting, konstaterer hun.

Nielsen gikk fra islandshest til to travere og har erfaring fra to grener. Det har hun hatt bruk for på traverne.

- Jeg nyter godt av at jeg har kunnskapen til å kunne ri gjennom en hest. Faksa blir mye ridd på for å holde hun myk. Når de trener mye blir det belastninger, så det er en fordel å kunne løse opp i det. Hestene må utdannes til det og der har Faksa en fordel med at hun ble ridd inn som treåring. Vinni derimot, kan ingen ting og trenger mer tid på å lære seg det, forteller hun.

2023 håper hun skal bli året hvor Vinni får sin revansje, og at Faksa fortsetter å utvikle seg.

- Det var litt stang ut for Vinni på slutten og vi har ikke funnet grunnen til det. Det hadde vært veldig gøy om hun kunne vise enda mer av hva hun er god for. Hun er helt rå når alt klaffer, så det hadde vært gøy å få vise det. Faksa er bare søt og det holder for meg. Hun var flink i fjor, men det hadde selvfølgelig vært gøy om hun kunne tjene litt til og rekordforbedre seg. Jeg vet at hun gjør sitt beste uansett, smiler hun avslutningsvis.