Litt av en trav-reise

06.02.2023
Artikkelbilde
Fredrik Plassen har fått mye hjelp av Hege Arverud og Hans Jørgen Eggen så langt i karrieren.

Oslo-gutten Fredrik Plassen hadde en travinteressert bestefar, men startet nesten på helt bar bakke. Han har skaffet kunnskap og erfaring på egen hånd, og fem år senere er han i ferd med å fullføre utdanningen på Wången travgymnasium.

 - Akkurat nå er jeg på praksis i Frankrike. Jeg har vært hos Ron Kuiper i to uker og skal være her i tre uker til. Siste året på Wången får vi lov til å dra utenlands i praksis og da tenkte jeg umiddelbart på Frankrike. Stian Hallenstvedt nevnte et par trenere, og dermed endte jeg opp hos Kuiper. Her har jeg fått kjøre mye fine hester og lært mye nytt. Det er helt sykt fint her, og et utrolig treningsanlegg med fem mil med treningsløyper, forteller han ivrig.

18-åringen har gått gradene gjennom ponnitravet og tok etter hvert lisensen på stor hest.

- Travskolen har vært viktig for meg. Hans Jørgen Eggen og Hege Karin Arverud har vært gode støttepersoner. Hege lærte meg alt med børsting og stell, og Jørgen og jeg har snakket mye om løpsbiten. De har gitt meg inspirasjon og hjulpet meg til å være der jeg er i dag. Det er to personer jeg fortsatt har god kontakt med, forteller han.

Etter endt skolegang er planen til Plassen å finne en arbeidsplass hvor han kan lære enda mer, og forhåpentligvis kjøre flere løp.

- Det er viktig å jobbe hardt og vise interesse, og finne en trener jeg kan utvikle meg hos og lære mer fra. Jeg har ikke bestemt meg for hvem jeg skal jobbe hos, men planen er å bli værende i Sverige. Sånn som situasjonen er i travet i Norge ønsker jeg ikke flytte hjem, sier han bestemt. 

2022 var året hvor unggutten fikk vist seg ordentlig fram i løpsbanen. Resultatet ble til slutt to seire og det er han godt fornøyd med.

- Jeg er veldig fornøyd. På forhånd hadde ikke trodd jeg skulle få kjøre så mye. Det var spesielt å ta min første seier med min egen Norma Håleryd. Min andre seier tok jeg for Sören Lennartson på Umåker. Jeg har fått mange sjanser av han og datteren hans Sandra Eriksson, så det betød mye. I tillegg har jeg fått kjøre stallhestene på Wången, sier han.

Han håper dette året blir minst like bra.

- Målet er å kunne utvikle meg mer med både kunnskap og på kjørefronten. Jeg håper 2023 blir et enda bedre år enn i fjor med fine sjanser og at jeg klarer å forvalte tilliten riktig. Jeg synes det er gøy å kjøre og da må man jobbe på. Det er ikke et problem å reise litt for å kjøre. Jeg stiller opp, uansett, smiler han avslutningsvis.