Fantastisk travsport!

Skrevet av Norsk Trav/André Ringelien,  12.09.2021
Artikkelbilde
Dunungen imponerte da hun gikk til topps i Finntack Hoppekriterium 2021. Foto: hesteguiden.com

Klasseløpshelgen er over for denne gang. Vi har fått sett utrolig mange flotte prestasjoner av en mengde norskfødte unghester. 8 klassiske vinnere er kåret og har skrevet seg inn i historiebøkene for evig tid!

Lørdagens første klasseløpsfinale på programmet var kaldblodskriteriet for hoppene. På forhånd var vinneren fra det svenske kriteriestoet løpets store favoritt og Smedheim Solan-datteren Dunungen tok da også en sikker og overbevisende seier for kusk Svein Ove Wassberg. Den svenske trenernestoren Jan Olov Persson har med dette trent frem nok en klassisk vinner, Stall Segerhuva eier og Menhammar Stutteri AB er oppdrettere. Vinnertiden ble skrevet til 1.28,9 over 2100 meter og seieren var verdt kr. 500 000,-. Med seieren i hoppekriteriet ble Dunungen også millionær selv med kun 9 starter i karrieren tilbakelagt

Hoppekriteriet for varmblodshestene var på forhånd vurdert til å være en mer åpen affære med flere aktuelle vinnerkandidater. De siste minuttene før løpsstart ble preget av et krafig regnvær som medførte en kortere utsettelse av løpet og det var noe ulikt hvordan hestene taklet dette. I siste sving hadde tetløpende Golden Eye S.F.gjort sitt fra tetposisjon og da overtok utvendig travende Readyforwine taktpinnen i løpet. Bakfra kom imidlertid vinnerhesten fremfor noen - Thai Brooklyn, med en uimotståelig sluttspurt for sin kusk Nicklas Korfitsen.

Broadway Hall-datteren har nå tatt 11 seire på 13 starter i karrieren og viste seg i dag som den beste hesten i årgangen. Med hopperkriterieseieren ble hoppen også millionær sin unge alder til tross. Velkjente Bo Westergaard har treneransvaret for Thai Brooklyn og kunne med denne seieren legge til hoppekriteriet til i sin etterhvert velfylte merittliste som trener, hardtsatsende Nordic Horse Farm AB eier og Thaihester Egersund AB er oppdrettere av årets hoppekiterievinner for varmblodshester. Vinnertiden ble notert til 1.14,4 over 2100 meter og seieren var verdt 750 000,-

Hoppederbyet for kaldblodshoppene hadde også det sine utpekte forhåndsfavoritter, deriblant løpets senere vinner Monster Merete. At Monster Monsun-datteren hadde både kapasitet og evner til å vinne løpet var det få som på forhånd var i tvil om, men seieren ble likevel ikke av det helt udramatiske slaget. For med vel 800 meter igjen å trave så holdt "pokalen på å ryke" når på dette tidspunktet ledende og tet-travende Monster Merete snublet i en "rail-pinne" ved banens innerkant, og etter omtrent å ha vært nede i knestående så fikk Monster Merete og kusk Olav Mikkelborg i fellesskap rettet opp kursen og siden så kontrollerte ekvipasjen løpet inn til en sikker seier.

Trener og eier av Monster Merete er den glade amatørtrener Merete Viksås fra Roa, oppdrettere er Fredrik og Michaela B.Fransson fra Sverige. Med hoppederbyseieren verdt kr. 750 000,- ble også Monster Merete millionøse gjennom dagens klassiske seier. Vinnertiden ble satt til 1.27,0 over 2100 meter.

Lørdagens siste klassiske hoppefinale var hoppederbyet for varmblodshester. Spekulasjonene rundt hvem som skulle ta seg av årets hoppederby fikk (kunstig) grobunn etter kvalifiseringsløpene der årgangens ellers dominante hoppe, Global Bred To Win - fikk et lite skudd for baugen når hun "bare" ble nummer 2 i sitt kvalifiseringsløp. Men i dag når dronningen av 2017-kullet for varmblodshopper skulle krones en gang for alle, ja så ble dronningkronen "rettet opp igjen". Kusk Magnus Teien Gundersen gjorde ingen feil og vant nok en klassisk finale sin unge alder til tross. Ekvipasjen innledet i et tilbaketrukket utvendig par før Global Bred To Win med 1100 meter igjen å trave, ble parkert utvendig for lenge ledende Jolene B.R. Allerede inn i den siste svingen så kunne man se at Global Bred To Win hadde festet seiersgrepet på lederen og bakfra kom det i praksis ingen konkurrenter med truende angrep.

Geir Vegard Gundersen trener også årets vinner av hopperderby for varmblodshester, det i seg selv er ikke veldig oppsiktsvekkende hans merittliste tatt i betraktning - men at at han i år skulle ta en trenertrippel i et hoppederby for varmblodshester er en trenerprestasjon som er vanskelig å forstå rekkevidden av. For bak den suverene vinneren ble sterke og hardt arbeidende Chandelles nummer to for kusk Svein Ove Wassberg mens Carolina Volo spurtet fort til tredje for Tom Erik Solberg. Alle disse tre hoppene trenes altså i Nittedal av Geir Vegard Gundersen og hans team.

Eier av stammesterke Global Bred To Win er den hardtsatsende klasseløpsgrossisten Arne Sandbæk Jr og oppdretter er Global Farm AB. Vinnertiden stoppet på 1.13.7 over 2100 meter og inkludert bonusen som best plasserte hest deltagende i premiesjansen, ble seierssjekken på hele kr.1 324 000,- til vinneen av årets hoppederby for varmblodshester. "Tekniske data" for Global Bred To Win sier nå 12 seire på 15 starter i karrieren og over 2,3 millioner kroner innkjørt.

SØNDAG:

Det ble åpnet luftig i Kriteriet for kaldblodshester, der Brenne Odin overtok teten etter knappe 500 meter. Tangen Ove galopperte, mens stallkameraten Tangen Minto travet i tilbaketrukket dødens. Brenne Odin holdt stand til oppløpet, men 200 fra mål var det klart at han ville gå på sitt første nederlag. Tangen Minto gikk fra til en klar seier, og fikk følge av en annen Tjomsland-hest - Holter Odin - på annen. Bak disse to tok Pave Sokken en overraskende tredjeplass. 

I.D. Exceptional har stått fram som årgangseneren blant 3-åringene, og i Kriteriet benyttet han samme oppskrift som i Prinsess Märtha Louises pokalløp i sommer, det vil si tet hele veien. Denne gangen fikk han Trixton Frecel i lederrygg, og Charleston Volo i dødens. Fra tet vant Eilefsen-traveren sikkert. Trixton Frecel satt fast som toer, mens Marengo, leverte en fin spurt fra tredje innvendig, og ble tredje.

Mer Tjomsland-dominans i Derby. Tangen Bork fikk oppskriftsmessig overta fra Langlands Høvding. De to svenske utfordrerne Eld Tekno og Oppgårdsdrängen travet henholdsvis i dødens og tredje utvendig til sistnevnte feilet 1100 fra mål. Mot siste sving trakk Eld Tekno seg. I stedet kom Grisle Tore G.L. fram til lederen, men på oppløpet stakk Tangen Bork ifra. Langlands Høvding fikk åpning, men han hadde nok med å sikre annenplassen foran godt avsluttende Olav. 

Klasseløpshelgen ble avsluttet med Derby for varmblodshestene. Kræsj tok som ventet teten, og slapp til Cicero T.G. etter 500 meter. Joshua B.R. kom fram i dødens, men slapp fram Falcon Eye etter 1100 meter. Sistnevnte trakk se mot oppløpet, og dermed fikk Kræsj åpning. Han taklet om, og slo kloa i Cicero T.G. like oppunder mål. Dermed tok stall Gundersen sin fjerde strake Derby-seier, og det er en historisk prestasjon.