Adrian Kolgjini show i Axel Jensens minneløp!

Skrevet av Even Elvenes, Equus media,  21.11.2015
Artikkelbilde
Buzz Mearas og Adrian Kolgjini bød på oppvisning i Axel Jensens Minneløp. Foto: Eirik Stenhaug

Årets utgave av Axel Jensens Minneløp ble en perle med svenske Buzz Mearas som stjerne. Hesten feide rundt banen på landets hovedarena, og kom aleine til mål på tiden 1.10.4/1609 meter.

Han kom høyt over kulen i sine forhåndsvurderinger, unge Adrian Kolgjini, sønn til Sveriges markante trener Lutfi Kolgjini. 
- Jeg ser ingen i mot, het det fredag ettermiddag.
Og Adrian fikk så absolutt rett.
Startsiden gikk nemlig unna i rekordfart, etter 200 meter var Buzz Mearas å finne i tet. Utvendig travet Daley Lovin, men tempoet var høyt og mot siste sving så den siste noe sliten ut. Det var absolutt ikke Buzz Mearas som stakk unna til stor seier, verd 300.000 kroner.

- Eieren (Väsjö Fastghets A/B, red. anm.) ble hjemme, hans sønn skulle spille hockey, åpnet Adrian i seiersintervju som fulgte. 
- Dette er «jäkligt skoj». Buzz Mearas var ikke all verden som treåring, men har kommet seg stort. Tiden han tok i kveld var enorm. Jeg kom i gang seint med travet, og drev mest med sprangridning og hockey som ung. Jeg tror pappa er stolt nå, sa Kolgjini jr. o rolig tonart i sin avslutning.

De norske deltagerne Glen Ord Superb og Royal Ice fikk fine posisjoner, men kunne ikke gjøre seg gjeldende mot slutten.

Favoritten i V75-5, norske Global Republic, innfridde med krefter spart. Kusk Thor Borg smilte fra øre til øre over oppløpet.  

På en startside der en rekke deltagere galopperte i stor fart, gled lekre Global Republic til tet mot første sving. Farten var ikke all verden, det sørget Borg for. Nedover siste langside så det lekkert ut, og over oppløpet var situasjonen under full kontroll.
Trond Thorseth trener Global Republic, mens Stall Republic er eier. 
- Jeg er utrolig stolt. Det handler om en stor V75-omgang, og mye sto på spill. Hesten har fått mer overskudd i det siste. Han var hundre prosent fin i kveld, mente Thorseth.
- Jeg er kjempefornøyd. Han er utrolig kjapp til å begynne med. Vi fikk tet, da var det meste gjort, innrømmet kusk Borg. 
- Seieren i dag er den enkleste han har tatt for oss, avsluttet Thor Borg. 

Overraskelse i V75-1
De aller fleste trodde på seier til norske Punk i V75-innledningen. Triumfen gikk til enannen norsktrent hest, nemlig 4. valget Call Me Hanover.
Løpet utviklet seg som forventet. Punk førte an, Call Me Hanover travet bak denne. Åpningen kom ut på oppløpet, og rett før mål gled Call Me Hanover forbi tapre Punk, som var stri i tet.
Erlend Rennesvik kusket, og bekreftet nok en gang sitt store talent. Trener gjør Anders Lundstrøm Wolden, mens vallaken er eid i Sverige.
- Punk ble for stri, hadde utvendige Order By Keeper holdt noe bedre, ville seieren vært vår, mente Punks kusk Tom Erik Solberg. 
- Vi fikk drømmeløpet, hesten leverte realt, påpekte Rennesvik etterpå. 
- At vi skulle vinne til slutt var likevel overraskende, plassen bak Punk hadde vært bra det også, understreket Erlend Rennesvik. 

Kihlström De Luxe
Superkusk Örjan Kihlström, Elitloppsvinner og seierskusk i Prix D'Amerique, viste seg fram i V75-2. Han sto for en styring av 2. valget Pantari Ans som virkelig imponerte. 
Først ble den svenske toppkusken med i dragsuget bak i feltet med Pantari Ans. Da angrepet ble satt inn kom duoen kjapt fram til ledende Bula Bula AM. I siste sving skled Kihlström frekt ned og innvendig. Straks etterpå var åpningen der. Duellen sto og varte, men rett før mål var striden avgjort. 

- Det er lenge siden jeg har vunnet på Bjerkebanen. Pantari Ans liker stayerdistansen, jeg hadde stor respekt for Bula Bula AM på forhånd. Den kjenner jeg til ettersom hesten sto på stallen min da den var ung. I mine øyne er Örjan Kihlström den beste kusken i verden, meldte trener Roger Walmann. 
- Vi hadde litt «tur» den har gangen, det løste seg. Pantari Ans er flink til å kjempe. Jeg får passe på å skryte av Walmann også, han er dyktig, smilte Örjan etterpå. 

Dansk duell i V75-3
Lørdagens V75-3 gikk for elitehestene, det sluttet med dansk dynamitt i form av en duell mellom to hester fra nabolandet i sør. Steen Juul styrte 3. valget Tycoon Conway Hall rett til tet, og de kom først i mål foran landsmannen MagicCarpetRide. 

Nestor Juul kan virkelig dette med å trene og matche travhester. Han har en fin stil i sulkyen også, og viste det med ettertrykk lørdag. Duoen var tidlig å finne i front, farten var akkurat passende, og da MagicCarpetRide kom stormende fra 2. par utvendig over oppløpet var det mer krefter å ty til. Tycoon Conway Hall holdt unna i et løp som ble totalt dominert av nettopp Danmark.
Favoritten Underpaid Hanover syntes aldri med sjanse.
- Han er en bra hest, og startkjapp. Vi fikk teten med det samme. Det ble en grei seier, smilte Steen fornøyd. 

Seieren glapp på streken
Dex Dexter var på vei til seier i V75-4, men ti meter før mål spratt hesten plutselig i galopp. Dermed gikk førsteplassen til ledende Olivia Trot sammen med svenske Stefan Persson.

Helt utrolig, at det går an. Norske Dex Dexter var på vei til å sørge for en kupongsmell av sjelden karakter, dens kusk Eirik Høitomt kusket perfekt hele veien, helt fram til 10 meter før mål hvor han ga sin hest et ekstra rapp. Dex Dexter spratt direkte, som førstemann i mål – og ble disket.
Olivia Trot skal absolutt ikke skyggelegges. Hun stakk i vei i enorm fart, fikk føringen, og svarte ærlig på alle angrep underveis. Stefan Persson fra Halmstad, var fornøyd etterpå:
- Min hest åpnet uvant bra. Egentlig er ikke Olivia Trot som best i tet, men det kom ingen jeg hadde lyst til å slippe til. Jeg er «nøjd» nå, smilte Persson. 

Dansk duell igjen
V75-finalen ble ledet an av norske Oscar Ribb. Denne sto på godt, og rykket fra konkurrentene midt i siste sving. Dermed åpnet det seg for lederhesten Tango Vang, styrt av Jeppe Juel. Duoen så ut til å gå mot en lettvint seier da Oscar Ribb stivnet midt på oppløpet, men plutselig kom Thunder Peak farende ute i banen og nærmet seg kraftig. Målfotoet viste at Tango Face holdt unna med minste margin. Oppsummert imponerte den danske duoen, og aller mest Thunder Peak som tapte mye terreng etter tidlig galopp. 

V75-omsetning
Tett inntil 109 millioner kroner ble omsatt i lørdagens V75-veddemål. Fra Norge ble det lagt inn 21.594.347 kroner. 

V75-utbetaling
7. rette: 115.370,-
6. rette: 711,-
5. rette: 75,-