En verdensrekordarena igjen?

Skrevet av Daniel Kulblik,  06.03.2009
Artikkelbilde
Til sommeren bygges Bjerkebanen om til en topp moderne travarena. (Foto: www.hesteguiden.com)

Klarsignalet fra Norsk Rikstoto og DNT er et faktum. Til våren starter arbeidet som igjen skal gjøre Bjerke til en topp internasjonal arena. Svingene oppgraderes, og vi drømmer om nye verdensrekorder på Bjerke.

Forrige gang Bjerkebanen ble renovert satte Sugarcane Hanover verdensrekord i Oslo. Nå håper vi utbedringene kan bringe rekorden over mellomdistanse tilbake til Norge og Bjerke. Sugarcane Hanover vant på flotte 1.12,5a/2100 meter i 1988, men siden den gang er den gamle profilen veldig nedslitt.
- Bortre langside ligger blant annet 70 centimeter lavere enn oppløpssiden. En oppgradering er helt nødvendig. Her kommer vi til å grave oss helt ned til gjestestallene og legge grunnlaget på nytt. Vi kommer til å legge ned ekstra jobb i svingene. Doseringen skal blant annet økes til 18 prosent, og bredden på doseringen vil bli tolv meter mot dagens elleve. Overgangen fra doseringen til langsidene vil prosjekteres ut fra hestebeinas beste, sier Dale, som har god tro på framtidens teknikk.

- Veiingeniør Jostein Sageie er i full gang med planleggingen og det ser meget spennende ut. Ved bruk av en ny type teknikk, vil vi klare å opprettholde doseringen på 18 prosent. Sageie kommer til å etablere laserpunkter rundt hele banen. Disse koordineres så med utstyr i vedlikeholdsmaskinene. I dag skjer dette etter øyemål. Med den nye teknologien vil det kunne gjøres med millimeterpresisjon.

Nytt toppdekke
Det skal også legges ekstra ressurser i å finne et perfekt toppdekke, for styreleder Dale vil ha Bjerke tilbake på travkartet.
- Vi vil ha Bjerke tilbake som en av Europas raskeste baner og bestiller toppdekke ut fra en helt spesiell kravspesifikasjon. Bjerke rustes nå opp som den nasjonale arenaen den er for nasjonale og internasjonale prestasjoner, melder Dale som ser med spenning fram mot høsten. Arbeidet med den nye banen starter etter VM for kusker som avsluttes 20. mai. Første spadetak tas trolig 25. mai.