Ser frem til Norgesmesterskapet

03.08.2023
Artikkelbilde
Jackson Avery er klar for NM på Biri lørdag. Foto: hesteguiden.com

Hilde Mari Stumberg tok over treningen av Jackson Avery for snaue to år siden. Hun har gjort en fantastisk jobb med hesten og sender ut hesten i Norgesmesterskapet på lørdag.

Jeg har vært hos Ingvild Seljord og behandlet han tidligere, så jeg kjente de og hesten fra før av. Han fikk problemer med en seneskjede, så han fikk fri. Da ble han bare dårligere. Dermed var jeg der og tittet på han. Jeg fant ikke så mye, men han hadde antydning til patella. Etter en periode slapp de han på beite. Han tålte ikke å ha fri og patellaen ble verre, forteller hun.
Da fikk hun spørsmål om hun ville forsøke å få hesten på rett spor.
- Vi hadde diskutert det tidligere, men da spurte Ingvild om jeg ville prøve. Jeg har ridebane og kunnskap om det, så jeg visste hva jeg skulle jobbe med. Han var så ille at jeg ikke visste om jeg skulle få han til og ville kun ha han på leieavtale. Men han svarte bra på det jeg gjorde, og jeg endte opp med å kjøpe han, forteller hun.
Åtteåringen blir beskrevet som verdens snilleste hest og passer fint inn hos familien til Stumberg. Hun får god hjelp av datteren med ridningen, og jobber mye fra bakken selv.
- Jeg har jobbet med styrke bakparten og jobbet målrettet mot knebøyemuskulaturen. Han går mye bomarbeid, og da høye travbommer. Siden han har patellaproblemer, så er cluet å løfte beina for å trene muskulaturen, understreker hun.
Vallaken travet 1.12,4 som fireåring og var tidlig en snakkhest. Han fulgte opp som femåring, men sesongen etter startet problemene. Stumberg fant nøkkelen og ble belønnet med fem seiere i fjor. I år er det blitt to.
- Han har vært helt super og ikke gjort et eneste dårlig løp. Sist var resultatet dårlig, men han ble påkjørt og punkterte. Han er veldig stabil og rett og slett en drømmehest. Supersnill og god, i tillegg til at det ikke har vært noen store skjær i sjøen, smiler hun.
Hva har vært høydepunktet?
- At han gikk 1.10,4 på Årjäng var helt sykt med den åpningen. Det var helt voldsomt! Ellers er det ikke et spesielt løp jeg vil dra frem. Jeg synes bare det er gøy å ha en hest som er god nok til at vi kan reise litt og starte rundt. Det er utrolig moro, sier hun.
Til lørdag er det Norgesmesterskapet som gjelder. Startkatapulten har trukket spor en, og det er stor sannsynlighet for at vi ser en Jackson Avery i tet. Der vil derimot ikke treneren sitte for lenge.
- Det er gode hester, men det skal det være. Han er god selv, men 2600 er ikke den beste distansen. Likevel er han i såpass bra form at han skal kunne gå den distansen. Han er god fra start, men er nødt til å få en fin reise. Med klaff kan han være der fremme, sier hun.
Planene videre tar hun litt som det kommer.
- Det var lettere å matche han før han passerte en million. Nå er det vanskelig å finne de fine løpene. Hvis han holder formen, så er sølvdivisjonen i Sverige ett mål, avrunder hun.