Årets beste travdag i Norge!

Skrevet av Equus media/André Ringelien,  18.09.2016
Artikkelbilde
Frode Hamre og El Diablo B.R. gikk til topps i VG Norsk Travderby 2016. Foto: Eirik Stenhaug

Klasseløpsdagen inneholdt det meste publikum kunne forvente å oppleve. 8 klassiske vinnere imponerte stort i hvert sine løp. Nuncio lekte hjem finalen i UET Trotting Masters og Tekno Odin avsluttet kvelden med ny bane og Norgesrekord!

Finn-Tack Norsk Hoppe-Kriterium:
Det ble enkelt, storfavoritten Uggla I Mossen fikset triumfen med Örjan Kihlström som makker. Eieren, Stall Segerhuva, altså familien Wallenius Kleberg fra Ekerö utenfor Stockholm, fikk dermed enda en stor triumf.

Hun står bak Maharajah, ja topptravere over langen. I tillegg er deres oppdrett Sveriges mest populære. Margareta Wallenius Klebergs far Olof besøkte Bjerke allerede under krigsdagene, og samlet rundt 20.000 tilskuere da Big Noon skulle i aksjon. 

Søndag var familien tilbake, det ble en flott seier og til stor glede for nettopp hederskvinnen Wallenius Kleberg. Vinnertiden i løpet ble 1.26.9/2100 meter hvilket verny rekord i kriteriet for hopper.
Jan Olov Persson, mannen bak Järvsöfaks, er trener. 
- Uggla I Mossen har et godt løpshode, hun har en fin teknikk, og er ikke minst sterk, skrøt Kihlström etterpå. 
- Jeg var spent foran løpet, det er fantastisk å få vinne. Uggla I Mossen er sterk og real, mente Persson. 

Eigelands Helga fra Tjodalyng avsluttet bra og ble toer, Tekno Lotta eid i Larvik, ble tredje.

Clementine F.F. sto for en kjempeoverraskelse da hun spurtet hjem seieren i en dramatisk finale i Finn-Tack Hoppe-Kriteriet for varmblodshester.

Smell i Hoppe-Kriteriet
Clementine F.F. sto for en kjempeoverraskelse da hun spurtet hjem seieren i en dramatisk finale i Hoppe-Kriteriet for varmblodshester.
Nice Eleven L. måtte åpne etter raske 10,5/500 for å få teten fra lynstartende Lady Lane som overaskende fosset til tet fra sjettespor bak bilen. N.Y. Diamond In the Sky forlot annet utvendig etter 700 meter for å gå fram i dødens, og de to favorittene begynte å duellere runden igjen. I siste sving var det klart at Nice Eleven L. var slått. N.Y. Diamond In the Sky overtok, men ble raskt passert av Rebella Mystic L. Hun så ut til å gå mot seier, men mistet aksjonen og ble satt under press av Clementine F.F., som satt i fjerde utvendig underveis og ble med i angrep 700 meter fra mål i rygg på Rebella Mystic L. For sistnevnte endte det i målgalopp, for Clementine F.F. seier.
- Enorm opplevelse
- Det var en enorm opplevelse å få kjøre først i mål. Jeg ble med i rygg 700 meter igjen, og det ble helt riktig for oss, sa trener og kusk Åsbjørn Tengsareid på seremoniplass.
Clementine F.F. ga hele 38,85 i vinnerodds, og hun vant på 14,1a/2140. Det er ny rekord i Hoppe-Kriteriet. Førstepremien var 375 000 kroner for 3-årshoppa som før kun hadde kjørt inn 84 000 kroner. Eiere er Stall Dreamlady fra Sørumsand.
Clementine F.F. vant et dramatisk Hoppe-Kriterium for en jublende Åsbjørn Tengsareid. Foto: Eirik Stenhaug, EquusNice Eleven L. måtte åpne etter raske 10,5/500 for å få teten fra lynstartende Lady Lane, som overraskende fosset til tet fra sjettespor bak bilen. N.Y. Diamond In the Sky forlot annet utvendig etter 700 meter for å gå fram i dødens, og de to favorittene begynte å duellere runden igjen. I siste sving var det klart at Nice Eleven L. var slått. N.Y. Diamond In the Sky overtok, men ble raskt passert av Rebella Mystic L. Hun så ut til å gå mot seier, men mistet aksjonen og ble satt under press av Clementine F.F., som satt i fjerde utvendig underveis og ble med i angrep 700 meter fra mål i rygg på Rebella Mystic L. For sistnevnte endte det i målgalopp, for Clementine F.F. seier.- Enorm opplevelse

- Det var en enorm opplevelse å få kjøre først i mål. Jeg ble med i rygg 700 meter igjen, og det ble helt riktig for oss, sa trener og kusk Åsbjørn Tengsareid på seremoniplass.
Clementine F.F. ga hele 38,85 i vinnerodds, og hun vant på 14,1a/2140. Det er ny rekord i Hoppe-Kriteriet. Førstepremien var 375 000 kroner for 3-årshoppa som før kun hadde kjørt inn 84 000 kroner. Eiere er Stall Dreamlady fra Sørumsand.

Tangen Jerkila galopperte ut og gjentok på siste bortre. Dermed var dagen ødelagt for favoritten i VG Norsk Hoppederby. Vant gjorde Solvik Faksa - ganske komfortabelt. Lars Anvar Kolle styrte resolutt til tet og holdt rekordtempo hele veien inn.

Kolle, som vant kaldblodsutgaven av dette klassiske løpet for første gang, var naturlig nok en meget fornøyd mann og kusk i etterkant.
- Da favoritten feilet, ville jeg prøve å kjøre jevnere så den ikke kunne få tak i oss igjen. Men da Svein Ove Wassberg bakket seg ut var det å kjøre unna. Klart oppløpet varlangt i dag, men det holdt uten problem, mente kusk Lars Anvar Kolle. 
Karmland Siv ble god toer foran Arvesølv som også leverte et solid løp. 

"Det største jeg har vært med på"
Men gullet gikk altså til Drangedal. Malin Eie er en dyktig og lykkelig trener. Stall Solvika eier. -  Helt fantastisk. Det er det største jeg har vært med på. Hesten er født og oppvokst oppe på Varnes hos Team Øverdal. Jeg hadde aldri trodd da jeg så henne første gang at det skulle bli en hoppederbyvinner, uttalte eier og trener Malin Eie etter triumfen.

VG Hoppe-Derby: Valla D’Estino var opp mot sitt aller beste og dukket opp som en vinner i hendene på Eirik Høitomt. Dermed ble det jubel blant sørlendingene på Bjerke søndag.

Charisma K.W. tråkket til i starten, lot seg deretter ikke stagge, og sørget for fartsfest i førsterunden under Hoppe-Derbyet som hadde en halv million kroner til vinneren. Valla D’Estino lå derimot avslappet til i det tredje paret utvendig. Høitomt dro så i angrep 600 meter igjen, fikk samtidig Thai Goodwill foran seg, og denne så ut til å trave til seier. Men plutselig falt Thai Goodwill i staver i aksjonen, og galopperte kort. 
- Det er bare trist, meldte dens kusk Magnus Teien Gundersen som trodde seieren glapp. 

Sto og veide
- Dette er stort for oss alle, galoppen til Thai Goodwill avgjorde, jeg kaller det stang inn, understreket seierskusk Høitomt etterpå. 
- Det sto og veide der og da, innrømmet han samtidig. 
Stall Tøffe Spørsmål, anført av Preben Haagensen fra Grimstad, eier. 
- Hun fikk kraftfor og høy til frokost i dag, smilte Haagensen etterpå. 
- Naturligvis har vi vært spent under hele ukas gang, denne gang hadde Valla D’Estino flaks, men det ødelegger ikke gleden for oss, avsluttet Preben Haagensen.

Vinnertiden ble 1.13.3/2100 meter. Oppdretter er Mona Lunde.

Tand Kraft var stor favoritt i Finn-Tack Norsk kaldblodskriterium. Det var en sterk favoritt - bokstavelig talt. Jan-Olov Persson og Tand Kraft presset kreftene ute av Brenne Brakar - og holdt farten inn til en triumf verdt 500.000 kroner.

- En fantastisk hest med et utrolig mot og fin teknikk. Men det "hakket" litt i dag, sa Persson som ikke var helt fornøyd med travet til Järvöfaks-sønnen på Bjerke. Men det gikk veien - og smilet til nevnte Persson var av det store slaget.
Tand Kraft har nå vunnet ni av ti starter, tapet kom i den svenske kriteriefinalen der Sjø Vinn vant. Det hører med til tapshistorien at Tand Kraft galopperte, han "hoppet" over det han oppfattet som en skygge på banen...

Uflaks for kruttsterk Moe Tjalve
Smilte gjorde ikke Tom Erik Solberg bak Moe Tjalve (trener Tor-Martin Moe) som kusken mente hadde vunnet uten en uforskyldt galopp på første bortre. Moe Tjalve hadde siktet innstilt på tet og var foran Tand Faks da en galopperende Ådne Odin stoppet seiersplanene. Bokstavelig talt.
Alsaker Blest og Vidar Hop tok en flott sølvplass verdt 250.000 kroner, bronsen gikk til en annen Persson-hest; Järvsö Pegasus, kjørt av Örjan Kihlström.

Bare målfotet kunne skille Shocking Superman og Moni Viking i varmblods-Kriteriet. Goop-traveren måtte sette Norgesrekord for å vinne 750 000 kroner i det største 3-årsløpet i Norge.

Det ble fullt tempo fra start til mål i Finn-Tack Norsk varmblods-Kriterium. Chief Orlando stakk til tet, men slapp til en frisk Fernandinho B.R. på første bortre. Ferrari B.R. gjorde et forsøk på å overta, men galopperte. Dødens ble det da på Cokstile fulgt av Evil Enok M.E., Shocking Superman og Moni Viking. Sistnevnte angrep 900 fra mål, men fikk rygg på Shocking Superman. Begge slet i tredjespor resten av løpet, men det var likevel de som gjorde opp i en målfotoduell hvor Frode Hamre måtte bite i gresset for Björn Goop. Tredje til Evil Enok M.E., som fikk åpningen for sent til å kunne bli bedre enn tredje.

- Hadde dårlig følelse
- Jeg hadde dårlig følelse ved målpassering og trodde Frode var først, men han hadde samme følelse. Heldigvis viste fotoet at vi trakk det lengste strået, sa Björn Goop etter en ny storløpsseier. For Shocking Superman ble det den første, i bare den sjette starten.
- Shocking Superman trente veldig fint som toåring og fram til sommeren i år, men var umoden og begynte å tulle. Da lot vi ham få den tiden han trengte. I kvalifiseringen var han bra, og nå var han enda bedre. Det er et stort talent, fortalte Goop, som i fjor vant Kriteriet med El Toro B.R.

Eiere er Stall Tar KB, hvor familien Alendal er sterkt involvert. Vinnertiden på Shocking Superman ble Norgesrekorden 12,7a/2100. Toeren Moni Viking noterte samme tid. Førstepremien 750 000 kroner.

Fjorårets kriterievinner Ingbest var tilbake på topp da han vant VG Norsk Travderby søndag. Trener gjør varmblodspesialist Frode Hamre.

Ingbest satt rolig i andresporet hele veien, og da flere konkurrenter feilet seg bort på veien ble seieren enkel. Fra lederryggen fulgte svensktrente Pydin flott på til andre, mens Geir Flåtens tetløpende Galileo kjempet flott til tredjeplassen.
- Hadde noen sagt at vi skulle stå her som vinner av Norsk Travderby for kaldblods for tre-fire år siden, hadde jeg ikke trodd på det, åpnet Hamre som har trent den talentfulle traveren siden i vår.
- Da jeg fikk forespørsel om å trene Ingbest var jeg aldri i tvil. Han har vist at han er et talent og utrolig fin traver. Vi satt ham inn i vårt system og bygget han opp med blodshestene, sa en stolt Frode Hamre etter å ha sett Ingbest gå å i mål på 1.25,2a/2600 meter.

Satt rolig i andrespor
Kusk Tom Erik Solberg tok sin tredje Derbyseier for kaldblods.
- At jeg skulle stå her med en Frode Hamre-trent Kaldblods hadde jeg aldri trodd. Nå ble løpet akkurat slik vi ønsket fra andrespor. Vi hadde bestemt oss for å kjøre i rygg, og det klaffet helt perfekt hele veien, mente Solberg.

Eier Ragnar Løvseth skrev seg inn i historien som eier av den klassisk dobbelvinner, uten at han reflekterte stort over det der og da.
- Jeg var overraskende rolig i dag. Jeg må berømme Tom Erik Solberg for at han gjorde alt riktig underveis. At Ingbest har vunnet både Kriteriet og Derby er ikke noe jeg har tatt inn over meg helt enda. Nå er jeg bare veldig glad, sa Løvseth etter å ha vunnet løpet med førstepris på 750.000 kroner.

Nuncio holdt som ventet oppvisning i finalen av UET Masters-serien. Verdensstjernen overtok teten mot første sving og vant yhyre enkelt på 10.7a/2100. 

Oasis Bi beholdt som ventet sitt innerspor, men slapp like ventet til Nuncio mot første sving. Mosaique Face havnet i dødens. Resten av løpet var helt udramatisk. B.B.S. Sugarlight forsøkte å angripe i tredjespor 700 igjen, men ga opp i siste sving og endte på åttende. Der fremme slapp Örjan Kihlström fram Oasis Bi til annen, mens en tapper Mosaique Face ble tapper treer. Enklere har knapt noen hest vunnet 1 822 944 kroner.

- En fantastisk hest
- Han vant enkelt sist også. Nuncio er en fantastisk hest som det er en ære å få kjøre. Nuncio viste sist at han kan åpne veldig fort, og jeg kjørte litt på startsiden for å komme foran. Da skal det en veldig bra hest til for å passere, og det var også en del spart i mål. Hvilken fantastisk hest, skrøt kusk Örjan Kihlstrøm etter nok en storløpsseier. Verdens kanskje beste kusk har kjørt Nuncio sju ganger og vunnet samtlige!

- Det er uvirkelig
- Nuncio er en eneste lang eventyrhistorie. Tusen takk alle sammen, sa en rørt trener Stefan Melander etter også å ha mottatt pokalen for seieren i Oslo Grand Prix, som tilfalt Nuncio etter at Your Highness testet doping for kobolt og ble disket fra seieren.

Suksessen tok ingen endre, Frode Hamre fikk oppleve en dag uten like. Etter seieren med Ingbest, svingte Frode seg i sulkyen bak El Diablo B.R. og vant sitt andre Derby for dagen.

- Jeg er rørt, det innrømmes. Dessuten svært stolt. Bak suksessen ligger timer med arbeid, mange overtidstimer. Vi har stått på alle sammen, både de ansatte og jeg. Mitt største øyeblikk innen karrieren min.

Slik uttalte Derby-kongen Frode Hamre etterpå.

El Diablo B.R. innledet i USA for Trond Smedshammer. Deretter prøvde den seg i Norge, og var favoritt under fjorårets Travkriterium. Det gikk galt, galoppen dukket opp og dagen gikk i sort. 

Matchet hardt
I år har Frode Hamre tatt regien, og bygd hingsten stadig mer sterk. Formen dens har kun pekt oppover. 
- Jeg har matchet hardt for å få en hard hest, og lykkes. Vi fikk teten etter 600 meter. Björn Goop ledet an med Ultimate Photo da vi gled opp, og deretter forbi, fortalte Hamre under seierseremonien. 
Farten i Derby var 1.13.8/500 og 1.14.3/1000. Det gikk betraktelig kjappere mot mål. Men ekstra radig da nestfavoritten Cash Okay kom med store steg. 

Rimelig enkelt
- Taktikken min var å holde et jevnt hardt tempo. Ut av siste sving var jeg noe betenkt, Cash Okay så sterk ut. Men El Diablo B.R. la seg ned i selen og vant jo rimelig enkelt, storsmilte en lykkelig Hamre etterpå.

Vinnertiden ble 1.13.4/2600 meter.

Gåsehuden var til å kjenne på. Ivar Sånna overtok teten tidlig og skvatt unna til helenkel seier i Karsten Buers æresløp. 

Etter en trøblete innledning på karrieren her til lands har Ivar Sånna vist gradvis bedring i sine tre siste starter. Søndag satte han deler av eliten på plass i Karsten Buers Æresløp.
På sidelinjen stod eier Kolbjørn Selmer med tårer i øynene:
- Det er mye følelser. Jeg må takke alle som har vært involvert, fra Jan Hellstedt (tdl.trener), Stall Hamre og Jomar Blekkan. Å eie en slik hest er noe man drømmer om, og i den forfatningen han er nå håper jeg det kan bli en skandinavisk stjerne, sa en rørt Selmer til øredøvende jubel. Alle unnet den hardtsatsende hesteeieren seieren.

- Flaks jeg ble skadet
På samme dag i fjor gråt Jomar Blekkan etter Derbyseieren med Jærvsørappen. I år nøyde han seg med et smil som gikk helt rundt.
- Ivar Sånna var helpigg, og da jeg fikk kjøre 1.15 første runden følte jeg det måtte en god hest til for å slå ham, fortalte Blekkan som passet på å skryte av Stall Hamre.
- Det var flaks jeg ble sparket ut av sulkyen og skadet, slik at jeg måtte sende Ivar Sånna sørover. Heldigvis fant Hamre ut at problemet var lett å løse, nå håper jeg vi kan være med i de store løpene utover, avrunder trønderen.

Hopper er normalt det svake kjønn også i travsporten, men i Per Ulvens Æresløp over 3100 meter var det hoppa Tooltime som holdt unna for rutinerte hingster og vant på sterke 15,3v/3120 meter.

Per Ulvens Æresløp åpnet på verst tenkelig måte for de to stayerkjempene på lengste tillegg, Montdore og Glen Ord Superb. Begge travet sterke sisterunder til tredje- og femteplass, men galoppene kostet for mye. Der fremme hadde nemlig Tooltime og Tom Erik Solberg overtatt teten i annen sving. Farten ble skrudd opp mot siste sving, og hoppa var sterk nok til å holde unna for både Valley Ivan og Montdore.

- Er blitt fryktelig god
- Tooltime er blitt fryktelig god. Da vi overtok teten i annen sving snudde jeg meg og så at både Montdore og Tooltime hadde veldig langt fram. Da fikk jeg en god følelse. Det er ikke vanskelig å kjøre et stayerløp når du har en god hest, skrøt vinnerkusk Tom Erik Solberg etter seieren verdt 100 000 kroner. Eiere er Stall Tooltime.

En fantastisk travdag ble avrundet med at Tekno Odin sprang rundt Bjerkebanen i varmblodsfart – til ny Norgesrekord. 

En dag med helt utrolige sportslige prestasjoner fikk sitt perfekte punktum da Tekno Odin leverte noe av den råeste 500 meteren man har sett av en kaldblodstraver.
Fra tredje par utvendig skyldte han rundt konkurrentene og stormet ifra til den nye norgesrekorden 1.20,6/2160 meter.
- Han var bra i dag og fikk ikke minst godt feste. Tekno Odin viste varmblodsfart et stykke, mente Tjomsland og fulgte opp:
- Den prestasjonen han gjør i dag er helt rå. Å gå 1.20 med voltestart uten å bli bunnkjørt viser hvilken fantastisk hest det er. Er vi heldig å unngår skader kan Tekno Odin holde på i mange år til, avrundet Tjomsland om hesten Elfinn Edvartsen er stolt eier av.

Tekno Odin vant Trygve Diskeruds minneløp også i 2013, da på tiden 1.22,7.