Presentasjon av VG Oslo Grand Prix 2012!

Skrevet av André Ringelien,  06.05.2012
Artikkelbilde
Her følger en presentasjon av årets deltagere i VG Oslo Grand Prix.

10 av verdens beste hester er å finne bak startbilen når årets utgave av VG Oslo Grand Prix med 1,5 millioner kroner i førstepremie går av stabelen ca. kl. 16.50 søndag 13. mai. Her følger en presentasjon av deltagerne

Windsong Geant  – Kanada
Rick Zeron
 

Windsong Geant er en fem års gammel vallak som har slått ut i full blomst i år. I sin siste start slo han San Pail enkelt og vant på 1.11,5a på en tung Woodbine bane.  Windsong startet som 2 åring, men tjente kun 1000 dollar, som 3 åring ble han toer i finalen av Ontario Sire Stakes Gold . Som 4 åring ble han flyttet til Rick Zeron. Zeron har matchet hesten med tanke på Europa og i vinter har han slått ut i full blomst. Totalt har han startet 58 ganger, 10 seire- 11 annen og 8 tredje er fasiten, rekorden er på 1.09.5a, mens han har en vinnertid på 1.10.0a. Startrask som få er Windsong, han åpnet i Glorys Comet Trotting series første quarteren på 25,4 sek, dvs 1.03.1 i km.tid !  Han er regulerbar og fin, ved flere tilfeller har han avsluttet 1.07.0 siste quarteren.  Robert Cooly, Rick Zerons annentrener, er med hetsen i dens Europaturne og står oppført som trener for hesten.

Rick Zeron er en 55 år gammel kanadier, gift, bosatt i Oaksville, Ontario. Kjører for første gang i Norge. Totalt har han vunnet ca. 7.500 seire og kjørt ca. 44.500 løp ! Han er far til en annen kjent toppkusk i Kanada, Scott Zeron. «The whip» som er Zerons kallenavn er både trener og catch-driver. Han har så langt trent fram hesteeierpremier til over 25 millioner dollar.  I 2006 kvalifiserte han Snazzy Millie til finalen av Elitloppet.

Beanie M.M. – Sverige
Johnny Takter

Beanie M.M. satte verdensrekord over mellomdistanse da han travet 1.10,7a over 2140 m i september som 6-åring i 2009. Søndag gjør Beanie M.M. sin tredje start på rad i VG Oslo Grand Prix. En femtepremie fra 2010 er hans beste resultat hittil, men Beanie M.M. har bare blitt bedre og bedre med årene. Over 1,3 mil. kr innkjørt som 6-åring i 2009, nesten 2,5 mill. kr innkjørt som 7-åring i 2010 og over 3,2 mill. kr innkjørt som 8-åring i 2011. I år er Beanie M.M. ubeseiret i sine to starter. Under Nordisk V75 på Momarken 17. mars vant han Steinlagers æresløp foran Joke Face og på Klosterskogen påskeaften vant han Klosterskogen Grand Prix foran Classic Grand Cru. Beanie M.M. har hele syv ganger vært nede på 1.10-tallet. Det er neppe mange hester i Norden som kan straffe den statistikken.

Johnny Takter kjører i dag sitt fjerde VG Oslo Grand Prix. Den svenske toppkusken som har vunnet utallige storløp hjemme i Sverige har også vunnet flere storløp i mange andre land. Særlig har han hatt stor suksess når han har vært med i storløpene i Norge. Med sin fine kjørehånd er Johnny Takter mange hesteeiere og spilleres store favoritt. 

Joke Face – Sverige
Lutfi Kolgjini

Joke Face er en 6-åring som har vunnet hele 18 løp på 31 starter og han er for tiden en av de mest spennende hestene i Europa. Seier i Svensk Travderby i 2010 er hittil det største, men Joke Face vant også to løp i fjor med 1. mill. kr i førstepremie i fjor. I tillegg vant han storløpet Akershus Traktors Europamatch på Bjerke og EM for 5-åringer på Åby. Joke Face var kun 4 år da han vant et løp i juni på meget sterke 1.10,9a. Joke Face travet også to ganger på 1.10-tallet i fjor sommer og det ene løpet var vinnerløp. Den stilfulle 6-åringen kommer helt sikker til å sette farge på løpet i dag.

Lutfi Kolgjini er ikke bare en kusk som har vunnet utallige storløp, men han er også kanskje enda større som travtrener. Han er spesialist på unghester og han er heller ikke redd for å låne bort hestene sine til kollegaer når det er store penger å kjøre om. Et eksempel på dette fikk vi  i Finland lørdag 28. april da Bjørn Goop vant Finlandia Ajo med Sebastian K. Da Joke Face vant Travderby satt Erik Adielsson i sulkyen. Den populære mannen i den vinrøde og hvite drakta er også en svært framgangsrik oppdretter.

Yarrah Boko – Norge
Kai Johansen

Yarrah Boko som har vunnet 27 løp på 63 starter, er det store norske håpet.  Slik han også var i fjor. Den sterke 7-åringen har ved mange anledninger vist han han tilhører den ypperste verdenseliten og de to-tre siste sesongene har han vært helt overlegen her hjemme. Yarrah Boko har vunnet to ganger på Vincennes i Paris og han har også vunnet flere større løp i Sverige. I fjor ble han svensk mester på Åby og i 2010 vant han Harper Hanovers lopp på Solvalla. Yarrah Boko holder alltid farten helt til mål og han skal sees med solid vinnersjanse. Yarrah Boko kan fort bli den første norske vinneren siden Steinlager vant i 2005.

Kai Johansen etablerte seg i den norske kuskeeliten på midten av 2000 tallet. Selv om han vant kaldblodsderby med Lundfrigg i 2002 så hadde han kanskje sin beste sesong i fjor, da han kjørte inn over 7. mill. kr til sine hesteeiere. 2008 sesongen var også meget bra med 122 seirer og 6,2 mill. kr innkjørt. Kai Johansen var også kusk bak Yarrah Boko i fjor og han ønsker nok revansje i år.

Arch Madness - USA
Trond Smedshammer

Arch Madness kommer tilbake til Norge for å forsvare fjorårsseieren i VG Oslo Grand Prix. Arch Madness vant også den ene kvalifiseringen til fjorårets Elitlopp, men klappet sammen og skuffet i selve finalen. Vi snakker om verdens raskeste traver gjennom tidene på 1000-metersbane. Arch Madness har preget amerikansk travsport de siste sesongene. 77 starter har resultert i 30 triumfer og hele 19 andreplasser. Hele ni ganger har førstepremien vært på mer enn 100 000 dollar. Årets sesong startet med en tredjeplass, men etter det har 8-åringen tatt tre svært overbevisende seire. Begge de siste løpene har Arch Madness vunnet på 1.09,9.

Trond Smedshammer er en av USAs mest meritterte travtrenere de siste 20 årene. Totningen som reiste over til USA i 1989 har vunnet utallige storløp der borte, men høydepunktet kom i 2004 da han vant Hambletonian med Windsong’s Legacy. Samme år skrev Trond Smedshammer og Windsongs’s Legacy seg inn i historiebøkene da de tok Triple Crown. Seier i Yonkers Trot, Hambletonian og Kentucky Futurity. Andre velkjente hester fra stallen til Smedshammer er Bowlin For Dollars, Likeaboutahell, Americanese, Break The Bank og H.P. Paque, som for øvrig Trond Smedshammer var andre med i OGP 2002.

Timoko  – Frankrike
Richard Westerink

Timoko er en fem års hingst og er den franske T-kullets ubestritte konge. Hele 4 gruppe 1 løp har han vunnet; Criterium des 3 ans, Criterium des 4 ans, Prix de Selection og Criterium Continental, alle disse løpene blir kjørt på Vincennes. I Europaderby som ble kjørt i Sveits i 2011, tapte Timoko for svenske Kadettt C.D..  I årets Prix d’Amerique ble Timoko femte etter å ha ledet løpet til det gjensto 400 meter, strekt gjort av en 5 åring. Ready Cash vant løpet på 1.12,0, mens Timoko gikk 1.12,2 og det var svært mange merriterte hester bak han i mål. Timoko blir svært ofte kjørt offensivt og OGP-distansen skal passe som hånd i handske. Timoko har debutert i avlen og står for tiden oppstallet i Normandie.

Richard Westerink – er en 33 år gammel født i Holland hvor han bl.a. arbeidet for Bas Crebas.. For 10 år siden flyttet han til Sør-Frankrike og begynte å arbeide hos Tjiste Smeding en annen utflyttet hollender.  I 2005 etablerte han seg etterhvert som trener i idylliske omgivelser sør for Bordeaux, hvor han i dag har 18 hester i trening. Timoko er i særklasse den beste hest Westerink har i trening. Richard Westerink kjører for første gang i Norge og OGP er vel et passe løp å debutere i ?  Totalt har Westerink vunnet 107 løp.

Commander Crowe – Sverige
Christophe Martens

Commander Crowe tok 23 strake seirer etter debuten som treåring 4. desember 2006, før han gikk på sitt første nederlag i Svensk Mesterskap 2008. Den billedskjønne fuxen innledet karrieren hos den finske travtreneren Petri Puro med base i Sverige og vant både Svensk Travderby og Breeders Crown som fireåring. Etter dette har han gått til topps i en rekke storløp. Vi nevner C.L. Müllers Memorial, Sundsvall Open Trot, Kymi GP, Finlandia Ajo, en rekke større løp i Frankrike og nå sist Olympiatravet på Åby. Etter at Commander Crowe ble flyttet til den Franske suksesstreneren Fabrice Souloy har ni-åringen blitt Europas raskeste hest med tiden 1.08,9 og sprunget inn mange millioner kroner til sine eiere.

Christophe Martens er født i Belgia og fyller 40 år i oktober. Christophe har en offensiv kjørestil og nærmer seg 3000 seirer i sulkyen. Christophe representerte Belgia da Verdensmesterskapet for travkusker ble arrangert i Norge i 2009, mens han i 2006 og 2007 ble henholdsvis Europamester og Verdensmester for travkusker. Christophe Martens har siden 10. juli i fjor vært Commander Crowes faste kusk og han mener at 2012 kommer til å bli ni-åringens beste sesong!

Roxane Griff  – Frankrike
Eric Raffin

Roxane Griff er ei 7 år gammel hoppe som uten tvil er Frankrikes beste hoppe. Årets vintermeeting har vært strålende. Hun vant Prix des Cevennes i begynnelsen av november, så ble hun 2-3-2- i de tre B-løpene som er oppkjøring til Prix d’Amerique.  I det løpet hadde hoppa en forrykende avslutning og ble toer etter umulige Ready Cash. I Prix de France gangen etter ble det startgalopp, før hun vant Prix de Paris over hele 4150 meter på sterke 1.15,5. Ved den anledning spurtet hun ned Ready Cash.  Roxane Griff er den eneste hest som har slått Ready Cash to ganger i år, hun var også foran han imål i Prix de Belgique. I Prix de l’Atlantique ble hun toer fra dødens etter Main Wise As. Fredag 4. mai fikk hun et oppkjøringsløp på Vincennes i Prix Kerjaques og satt fast med krefter som tredjehest.

Eric Raffin – har vunnet ca 1300 løp og over 70 av disse er Gruppe 1 eller Gruppe 2 løp. Han har kjørt og ridd inn over 40 millioner Euro. Eric er også en populær monterytter og har vært årets monterytter i Frankrike flere ganger.  Eric Raffin har gleden av å være førstekusk på flere av Sebastian Guaratos topphester.  Tenk å være førstkusk både på Roxane Griff og Rapide Lebel, det må være en drøm.

Quarcio Du Chene – Sverige
Bjørn Goop

Quarcio Du Chene har blitt 8 år, men han er sparsomt startet. Kun 54 starter etter han vant årsdebuten som 3-åring på Åby 14. juni 2007. Siden har den kapable 8-åringen vunnet 20 løp til. Quarcio Du Chene har vunnet løp over alle distanser, men han har kun to seirer i sprintløp. Quarcio Du Chene har vunnet mange store og halvstore løp, men sin største seier tok han over 1609 m i Finland mai 2010. Da vant han Finlandia Ajo på Vermo banen.  Vinnertiden 1.10,6a. I 2009 vant han også Akershus Traktors Europamatch på Bjerke. Quarcio Du Chene har gjort elleve starter siden mai 2011 og samtlige er gjort i den svenske rikstotoen. Seks har endt med seier. Bl.a. to seirer i finalen av Gulldivisjonen. 

Bjørn Goop har vært den dominerende kusken i Sverige de siste årene og han har abonnert på landschampionatet de siste årene. Hvert år ender han opp med i underkant av 400 seire. I fjor rakk han også å kjøre over 2200 løp. Det finnes neppe noen kusk i Europa, kanskje hele verden, i alderen til Bjørn Goop som har vunnet flere storløp. For et par år siden overtok Bjørn Goop ansvaret for Stall Goop da han tok ut trenerlisens. På treningslisten hans finnes det for dagen 139 hester.

Viking Frecel - Norge
Vidar Hop

Viking Frecel er jokeren i årets utgave av VG Oslo Grand Prix. Ungheststjernen som kun har tapt en av sine elleve starter, virker til å ha utviklet seg ytterligere med vintertrening og årets to seirer har vært av den imponerende sorten. Trener Jan Kristian Waaler var aldri i tvil da han ble spurt om han ville la Viking Frecel møte verdens tøffeste motstand i VG Oslo Grand Prix. Som feltets yngste og eneste norskfødte deltager har han skapt debatt og mye omtale rundt årets VG Oslo Grand Prix.   

 

Vidar Hop er storløpskusken fremfor noen annen i Norge. 54-åringen har vunnet mer enn 3100 seirer i karrieren, men jakter sin første OGP triumf. Sammen med trener Jan Kristian Waaler har Vidar Hop de siste årene høstet stor suksess i de klassiske oppgjørene og i Viking Frecel har duoen en hest for de virkelig store anledningene.